Haritu buat tomyam putih USA (udang, sotong, ayam) resepi Che Nom.
Rasanya tak perlu tulis resepi kot dekat sini, sebab memang ambil sebiji dari Youtube Che Nom Tomyam Putih Ala Restoran Thai
Cuma bezanya, saya takde lengkuas dengan cendawan tiram, jadi saya tak letak.
Lepastu saya tambah bawang putih 3-4 ulas, just ketuk je macam tu tak perlu hiris atau cincang, sebab Sofea suka bawang, jadi saya tambah lah beberapa.
Dan tambah carrot jugak.
Oh ye, jus limau nipis tu pakai pati limau nipis yang jual dalam botol.
Lagi satu, tambah ayam (protein tambahan). Sebabtu nama dia Tomyam Putih USA (udang sotong ayam) 😌
Alhamdulillah, buat masa ni tak pernah lagi mengecewakan masak tomyam putih che nom ni. Walaupun kadang tu takde daun limau purut, saya langgar je, buat jugak. Tapi kalau ada, lagi aroma 😋
Badan tak berapa nak sedap sebab semalamnya selsema, lepastu lately ni musim hujan sejuk je bumi Sandakan. Memang layan tekak makan Tom Yam Putih dengan nasi putih panas panas, sekali dengan telur dadar 🤲🏻
Saya jenis yang sekali masak, mesti asingkan sikit anggaran 1 portion makan, simpan dalam freezer. Buat stock frozen di hari malas nak masak 😂
So dalam kes macam ni, selalunya bahagian-bahagian protein macam USA tu saya akan letak last sekali. Lepas dah settle semua bahan masuk dalam periuk, dah rasa kuah dia okay, asingkan sikit kuah dengan isi sayur dalam satu bekas, lepastu simpan dalam freezer. Yang balance dalam periuk tu, baru letak protein USA.
Nanti, bila nak panaskan stok tomyam putih frozen tu, just tambahkan jelah protein USA. Entah laa, saya rasa lagi fresh buat macam tu.
Alang tu, nak share bekas simpan protein udang sotong ayam dalam portion satu hari makan untuk umi dan Sofea berdua sahaja.
Bekas untuk udang dengan ayam tu beli sini je. CLICK HERE
Bekas tu tak besar pun. Ayam isi boleh la letak. Kalau bahagian tulang, tak sesuai. Yang sotong tu, saya pakai bekas recycle lain. Sebab bekas yang beli dekat shopee tu beli 5 je nak try test. Nampak macam okayy ngam. Actually banyak lagi space untuk udang tu. Tapi sebab makan berdua je dengan Sofea, so letak udang pun ikut perut kami jelah 😂
Udang tu saiz sederhana ye. Duduk Sabah ni memang peti ais meriah seafood sokmo! Umi nak beli yang saiz besar RM35/kg pun macam tak sesuai pulak untuk Sofea. Besar besar sangat takut dia tak reti makan. So ambil saiz sedang pun okay dah.
Itu jelah. Jumpa lagi 🫰🏻
Love,
— f.
No comments:
Post a Comment