Antara menu yang mudah, dan menyelerakan untuk umi dan Sofea, selain menyihatkan — iaitu Sup Udang, inspirasi dari e-book Dr Mazliana Mazlan.
Halalan toyyiban gittew
Resepi Sup Udang Immune Booster
Bahan :
Minyak masak
Bawang holand
Bawang putih
Halia
Air
Blackpepper
Lobak merah
Udang
Suun
Garam
Daun sup
Cara :
1. Tumis bawang holand, bawang putih & halia sampai naik bau. (Bawang tu saya lebihkan sebab Sofea hantu bawang 👻)
2. Masuk air & blackpepper. Biar mendidih.
3. Masuk lobak merah, udang dan suun yang telah dilembutkan dalam air.
4. Letak garam secukup rasa. Tabur daun sup.
Ps.
— bawang putih tu saya just ketuk je, sebab Sofea suka makan bawang putih sebiji terus.
— bawang holand pun saya potong memanjang. Sebab Sofea suka 😆
So menu ni memang dikira immune booster betul lah. Syukur Alhamdulillah, dalam pada Sofea ni agak memilih makannya, tapi resepi macam ni, boleh kata semua isi nya dia telan, kecuali halia je. Moga-moga Sofea membesar dengan kekal mencintai segala bawang sebagaimana sekarang 🤲🏻
Love,
- f.
No comments:
Post a Comment